Părinte si prieten pentru copilul tău

Părinte si prieten pentru copilul tău

Prietenia dintre tine și copilul tău poate fi de mare ajutor în cresterea și dezvoltarea acestuia. Este benefică, dacă tu, adultul, stabilești clar limitele până la care merge relația de prietenie. Este important să stabilești foarte clar regulile de funcționare a relației voastre. Trebuie să fii conștient de faptul că o relație de prietenie implică egalitate. Acest lucru nu este posibil în relația de prietenie cu copilul tău. Pentru el tu reprezinți educatorul, acea persoană care are răspunsuri la întrebările lui. Tu, ca parinte, mai ai rolul de a proteja și îndruma copilul pe drumul spre maturitate. Tu ești cel care stabilește regulile pentru el, tu reprezinți autoritatea.

Fii atent și păstrează un echilibru între prietenia cu copilul tău și responsabilitatea de a fi părintele lui. În acest fel, rolul tău în formarea și educarea copilului nu va fi afectat și vei putea avea o relație de prietenie cu el. Sunt câteva reguli care-ți vor fi de ajutor în construirea unei relații de prietenie cu copilul tău:

  • Acordă-i respectul cuvenit. Comunică-i care sunt așteptările tale din partea lui. Ascultă-l atunci când are să-ți spună ceva.
  • Stabilește-i clar limitele impuse și atrage-i atenția care sunt consecințele încălcării acestora. Fii atent să oferi și libertate în același timp.
  • Fii înțelegător cu copilul tău. Încurajează-l atunci când are nevoie, adoptă o atitudine deschisă.
  • Organizează-ți programul în așa fel încât să petreci timp de calitate cu copilul tău. Planificați-vă activități împreună.
  • Fii alături de el și ajută-l să ia singur decizii atunci când situația îi permite acest lucru. Acordă-i sprijin, îndrumă-l dar lasă-i libertatea de a decide.
  • Fii alături de el atât atunci când are succes cât și în situații de eșec. Este important pentru el să simtă că îi acorzi toată dragostea ta în fiecare din aceste situații.
  • Copilul are nevoie de părinți care să-l educe și formeze, călăuzindu-l în drumul lui către maturitate. Care să-l protejeze în momentele de vulnerabilitate, să-i ofere confort și siguranță. Tu ca părinte trebuie să fii prietenul copilului tau, având grijă să nu uiți de responsabilitatea pe care o ai, de a-l crește, educa și de a-i transmite valori morale sănătoase. 

Cîmpian Ana Doina – Profesor consilier