Metode simple de a comunica eficient cu copilul

Recunoașterea și aprecierea atuurilor copilului tău și menținerea unei comunicări deschise cu el constituie aspecte vitale ale creșterii și educației sale, precum și ale unei relații de calitate părinte-copil.

Or, aceasta contribuie la fericirea întregii familii.

Încearcă următorul exercițiu împreună cu copilul tău, pentru a promova o relație pozitivă, care să îți ofere satisfacție:

· scrie-i o scrisoare în care îți exprimi mulțumirea pentru toate lucrurile minunate pe care le face- fie că te ajută la treburile casnice, fie că are grijă de frații mai mici, fie că este un elev bun, și un prieten de nădejde pentru cei de vârsta lui. Știu că pare demodat să scrii scrisori, dar tocmai aceasta le face și mai speciale. Fă-ți timp să îi înmânezi personal scrisoarea

· implică-te într-o activitate care îi place foarte mult copilului tău- fie că este vorba despre mersul pe bicicletă, lectură, activități în scopuri caritabile etc. dacă nu ai cum să te implici, solicită-i să-ți vorbească despre aceasta și citește suplimentar ca să te informezi și să poți purta o discuție relevantă. Dovada existenței unor zone de interes comun îi va arăta copilului că te interesează viața lui, dincolo de aspectele rutinei de zi cu zi.

Comunică eficient

Dacă ai nevoie să discuți un subiect complex sau posibil incomod, chiar stresant, alegerea momentului este importantă. Încearcă să găsești un moment în care să nu fii pe fugă, obosit sau întrerupt. Trece mintal în revistă ceea ce ai dori să spui și cum. Este chiar mai bine dacă, mai întâi vorbești singur, cu glas tare.

Comunicarea eficientă e un drum cu sens dublu, așa că nu uita să asculți. Dacă ești relaxat, vei auzi chiar mai bine ce spune celălalt și vei reuși să spui ceea ce tu îți dorești să spui. Fii cât mai clar cu putință  și concentrează-te asupra comportamentelor din prezent. Ce anume din situația respectivă te-a deranjat? Ce ai făcut tu sau cealaltă persoană? Ce ai dori ca cealaltă persoană să facă?

Adu-ți aminte că fiecare persoană are ideile sale proprii despre cum trebuie să se petreacă lucrurile, așa că alege-ți cu grijă cuvintele. În loc să spui ”Așa ar trebui să fie”, preferă afirmații precum: ”Mi-aș dori să…”, urmate de o descriere  a unui comportament anume. Încearcă să nu-l blamezi pe celălalt, spunând lucruri precum: ””Mă faci să mă simt…” și folosește expresii ca: ”Atunci când tu ai făcut…eu m-am simțit…”

Caz:
Andrew a constatat că relația cu Sarah, fiica lui adolescentă este o continuă bătălie. Ea îi ignora interdicțiile, se îmbrăca nepotrivit pentru școală, și nu-și făcea temele. Discuțiile lor pe oricare din aceste teme, degenerau în urlete și țipete. După o vreme, Andrew a încercat o abordare diferită. Străduindu-se să îți păstreze calmul, o invita la discuție pe Sarah  de două ori pe săptămână, doar ei doi, așezați pe scaune. O întreba despre cum îi merge la școală și despre prieteni. La început, Sarah i-a blocat încercările de a comunica, dar, treptat, s-a convins că tatăl ei nu avea de gând să țipe la ea și să o critice. Curând, Andrew s-a simțit suficient de confortabil, încât să îi poată spune de ce era nemulțumit în legătură cu unele comportamente ale lui Sarah. Modul lui de adresare era ceva de genul: ”Când tu întârzii, eu și mama ne îngrijorăm foarte tare. Vrem să te simți bine, dar, în același timp, vrem să te știm în siguranță”. Sarah a văzut că este consultată în legătură cu aceste aspecte și este tratată cu respect. A început să capete încredere în tatăl ei și încet-încet, să țină cont de cerințele lui.

- 100 de căi pentru a crește copii fericiți”- TIMOTHY SHARP