Importanța poveștilor în dezvoltarea copilului

Importanța poveștilor în dezvoltarea copilului

            Te-ai întrebat vreodată care este rolul poveștilor în dezvoltarea copilului și cât de valoroase sunt ele? Este cunoscut faptul că cel mai mult, copilul îndrăgește cărțile de povești. Este fascinat de personaje, își dorește să fie ca ele, să se lupte cu personajele negative și să fie un învingător la fel ca cele pozitive.

            La vârsta preșcolară copilul învață cu ușurință prin intermediul poveștilor. Acestea îl ajută să învețe comportamente (competiția, cooperarea, empatia), valori morale ( responsabilitatea, cinstea, dreptatea). Datorită varietății și bogăției de idei cuprinse în povești, acestea îi lărgesc orizontul copilului și contribuie la dezvoltarea gândirii, memoriei, imaginației, creativității și limbajului acestuia. În grădiniță, povestirile ocupă un loc important, ele având un rol formativ în ansamblul mijloacelor de realizare a sarcinilor instructiv educative.                      

Poveștile au un rol important în formarea și educarea copilului. Ele îi asigură acestuia dezvoltarea intelectuală, contribuie la formarea vorbirii lui, datorită sentimentelor trăite împreună cu eroii basmelor el se dezvoltă din punct de vedere moral. Acestea mai contribuie la închegharea grupului de copii cu ajutorul jocurilor care pot fi create pe marginea lor.

Pentru a-ți atinge obiectivele propuse, trebuie să selectezi cu atenție poveștile, să fie potrivite nivelului de vârstă al copilului și să-i asiguri acestuia însușirea și înțelegerea mesajului transmis prin poveste.

Seara, este important ca tu, ca părinte, să-ți faci timp și să citești copilului tău o poveste, înainte de culcare. La vârsta mică, să-i citești o poveste este un obicei care îl ajută să adoarmă mai repede, dar în același timp el petrece câteva minute plăcute în compania ta, fapt care vă va apropia mai mult unul de celălalt.

Profesor în Învățământul Preșcolar: Cîmpian Ana Doina